Lis 22, 2018
Kategorie: HISTORIE

Jak se vyráběla čokoláda v Orionu

Lis 22, 2018
Kategorie: HISTORIE

Dnes již jen pár pamětníků pamatuje továrnu Orionu, která stávala v Praze na Královských Vinohradech v Korunní třídě. Výroba cukrovinek a zpracovávání kakaových bobů zde probíhalo již od roku 1896, kdy továrnu založili manželé Albína a František Mašnerovi. Svůj název Orion čokolády mají již od roku 1914. V průběhu první světové války byla čokoláda se svojí vysokou výživovou hodnotou a dlouhou trvanlivostí dodávána vojákům i na frontu. Výživnost 85 gramů čokolády se tehdy srovnávala s výživností 100 – 250 gramů masa nebo čtyř vajec. Až do druhé světové války byla Orionka jednou z nejznámějších evropských čokoládoven.

V roce 1952 došlo ke znárodnění továrny a výroba byla přemístěna do modřanského podniku RUPA. Původní výrobní závod byl v roce 2008 zbořen.

Samotná značka Orion je od roku 1992 majetkem švýcarské nadnárodní společnosti Nestlé, která výrobu soustředí mimo Prahu. Pražský čokoládový průmysl je již minulostí.

Ve videu můžete vidět provoz Orionky z roku 1934

ZDROJ: youtube, internet, wikipedia, wikimedia, soc.sítě, email